Long Journey

entry pasal wedding bersambung,kira ni part 2 la ye. Sebab hari tu kenduri kahwin buat dekat rumah baru dia,saya berada di belah pihak perempuan,dan sekarang nak gi antar dia ke majlis perkahwinan belah pihak lelaki dekat Felda Selendang,Rompin,Pahang,Malaysia *selendang bukan salendang,haha.

Wow,memang jauh perjalanan ke sane,dengan 8 buah kereta terdiri daripada kereta milik ayah aku,pak cik aku,saudara mara aku tambah 2 buah kereta pemiliknya terdiri daripada kawan kak ngah. Jadi 10 buah keretalah yang menghantar pengantin ke sane.Kiteorang sampai dalam pukul 1 setengah lebih cam tu lah,disebabkan jurumekap atau mak andam kak ngah disewa hanya untuk majlis perkahwinan di Serenmban,maka sepupu aku siti menjadi mangsa. Berguna jugak die belajar mekap boleh tolong mekapkan sepupu sepapat die. Memang cantik wo die mekap, Mekap dapat A kot hari tu punye result. Biasalah anak dara yang lain tolong menolong angkat barang hantaran. Lepas selesai je majli perkahwinan tu,abah cadang nak pergi hantar baby balik Tembangau rumah nenek dia,disebabkan die balik ke rumah aku masa cuti panjang je.

Tapi rancangan tergendala sebab pak su aku ajak pergi pantai! what pantai. Okay dah siap nak pergi pantai ni...tapi baju nak mandi tak bawak pong. Tiba-tiba dengan tak semena-semena ada 3 sepupu cilik aku ni dilaporkan hilang. Hilang ke mana? Jadi masa ni ramai jadi detektif sekejap..rupa-rupanya mereka bertiga hanya MANDI di rumah persinggahan bukannya ke mane. Padahal salah seorang daripada sepupu cilik aku ni dah bagitau mak die,tapi mak die lupe. Tulah sibuk sangat samapai anak pon lupe. Meneruskan rancangan ke Pantai,dah la pengantin lelaki tak ikut,cam ne nak tau jalan? jalan punye jalan,aku tau la,cam ne,jalan di Bahau Negeri Sembilan boleh samapai ke Rompin Pahang dan tak boleh percaya lagi boleh sampai ke Mersing Johor? Jauh tu~Belum masuk Mersing,Johor pon tapi dah masuk kawasan negeri Johor,bapak jauh,boleh la aku nampak kawasan belantara yang menghijau,padi yang menguning,dah akhirnya nampak tanjung gemok,siapa yang nak pergi Pulau Tioman pergi situ dululah,Okay dah sampai..ke PANTAI LANUN..agaknye lanun banyak tak kat sana? Lanunlah sangat pantailah sangat ,pantai ni sesuai untuk mereka yang berhobikan memancing dan kawasan ni sesuai untuk memancing,agak sedikit hampa sebab tak dapat mandi,air dia kotor nak mampus.

Tapi PUAS SANGAT HATI TENGOK KEINDAHAN ALAM CIPTAAN ALLAH ni,dapatlah jalan atas pasir,rasa angin pantai dan snap gambar sikit. Dah tu pekena pisang goreng panas,ada yang pekena ABC,NAK DIKATAKAN KEROPOK LEKOR DIE MEMANG SEDAP TERASE IKAN,OTAK-OTAK DIE TERASE IKAN DAN TIADA PEWARNA OREN TU,SATA PON MANIS BOLEH TAHAN. Sebab abang aku cakap die bbuat sendiri tak ambil atau beli dari kilang,wah buatan tangan sedap,memang stok otak-otak die ambik kat sini kot. Perh sepanjanng aku bolehlah tidur sekejap,kesian pulak tengok ayah aku dan yang lain memandu jauh,200 kilometer lebih woi,lenguh tangan tu la nak pergi pantai sangat dah jalan tak tahu. APAPON ALHAMDULILLAH KAMI SEMUA SELAMAT SAMPAI KE RUMAH MASING-MASING. Memang betullah kata orang,jauh perjalanan luas permandang. Bagi yang mata rabun banyak-banyakkan kalau berjalan tengok pokok-pokok atau tumbuhan yang warna hijau,mak cik aku kata baik untuk mata. Aku rasa bahagia sangat sebab dah lame tak pergi jalan-jalan sejauh ni paling last pon awal tahun lepas. Masa tunggu result tak de pon jejalan jauh,k best.
Family tak complete dalam gambar ni

Tangkap gambar dari belakang kereta

Cantik tak? Cantik kan?

Rasa sedap je mata memandang

Korang nampak tak aku?

Tuk Mat suruh akutangkap gambr die,smbile berkate,
"Ha tagkap gmbr aku  nnti msti aku  nmpk bergaye dlm gmbr tu nnti"
Nak mandi cam ne,air kotor warne coklat dalam lak tu.

Mcm set Ombak Rindu tak? Pkok kelapa tu mmg tak sah kalu tak da


4 comments:

  1. lawak lah gamba ko yg gelap tuh , x nmpk muka .. btw best cerita long jourmey nih .. untunglh dpt g jln2 .. tp skli dpt jln2 mmg best ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la sekali sekala jalan memang best

      Delete
  2. suka tgok gambar yg kedua tuh..mmg sesuai dgn tajuk.. :) anyway, teknik penceritaan yg awesome! akak suka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe,saye pon suke bace blog akak :D

      Delete

See life, Make it better