Segmen : Lagu Favourite Saya by Leeyana AmzarLagu apa yang menjadi kegemaran aku? Hah,banyak sangat. Muzik merupakan salah satu cara aku mendapatkan hiburan. Bila mendengar lagu,saat aku sedih,hati menjadi riang.
Bila mendengar lagu,saat aku gembira,hati merasa bahagia.
Bila mendengar lagu,aku boleh seakan di dunia yang lain. Lagu itu kadang boleh membuat aku tertawa,sedih,pilu dan tenang. Kadang menari pun boleh. Muzik sangat luas. Lagu aku suka kadang mengikut emosi ku. Pelbagai genre muzik,Pop,R&B,Classic,dan Balada.

1. Malaysia
lagu Kisah Kita yang dinyanyikan oleh Stacy,yang turut menjadi OST K.I.T.A~ Lagu ini mengisarkan soal sahabat. Runut bunyi lagu ini yang agak rancak,membawa aku pada kisah persahabatan aku dan teman-teman rapat ku.

Kita telah bersama
Warnai dunia
Ketawa dan duka
Seiring bersama
Waktu yang bergulir
Memisahkan kita
Tapi hati kita
Tak akan berpisah

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2010/05/lirik-lagu-kisah-kita-stacy.html#ixzz2LX9BifaX

2. Indonesia
lagu Opick banyak menyentu hatiku. Lagu-lagu dari Opick paling banyak menyentuh hatiku. Bila mendengar lagu-lagu nasyid atau lagu yang mengingatkan aku pada Tuhan yang satu,Allah SWT. Kebanyakkan lagu dari Opick memang sangat sayu dan pilu. Alunan piano dalam lagu-lagunya,mampu menitiskan air mataku. Lagu yang aku paling suka nyanyian Opick ialah Tiada Duka Yang Abadi.

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki s'gala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini


Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2010/08/lirik-lagu-tiada-duka-yang-abadi-opick.html#ixzz2LXBEItw1


3. India
Runut bunyi lagu Mohabattein,mengusik jiwa dan qalbu ku. Kisah cinta dalam cerita sangat memilukan. Hanya kerana cintanya terhalang oleh bapa,gadis itu sanggup bunuh diriku dan dia mucul saat kekasihnya merasa sepi.Suka betul dengar alunan biola.
4. United States Of America
Orang Inggeris memang pandai. Melalui filem mereka yang meleTOP dan nampak REAL,memang tak usah di cerita lagi. Lagu My Heart Will Go Onn nyanyian Celine Dion memang tepat,kena dengan tema cerita.Kisah cinta Jack dan Rose serta kejadian kapal Titanic yang terbelah dua membuatkan cerita ini sangat
tragis.
Near, far, wherever you are
I believe that the heart does go on
Once more you open the door
And you’re here in my heart
And my heart will go on and on

Sumber : http://liriklagu.net/english/celine-dion/my-heart-will-go-on/
5. South Korea
Pergaduhan Korea Selatan dan Korea Utara,tak usah diperhebahkan. Namun apa yang menjadi fenomenanya ialah lagu-lagu yang dinyanyi oleh kumpulan-kumpulan dan artis solo negara "The Calm Morning".Lagu rancak yang selalu di iringi dengan tarian dan lagu balada di iringi dengan vokal yang mantap.Lagu Gangnam Style oleh PSY,memang sangat menjadi fenomena apabila kian bertambah jumlah penonton videonya di Youtube. Gelombang Lagu-lagu dari Korea atau lebih dikenali dengan K-POP. Lagu rancak nyanyian Big Bang yang bertajuk Fantastic Baby,memang telah buat aku terpesona malah turut sama menari saat menari saat mendengar lagu ini. Dari mata halus aku klip video lagu ini agak iluminati. Apapun bakat suara ahli kumpulan Big Bang memang patut mendapat perhatian.
이 난장판에 HEY 끝판 왕 차례 HEY
i nanjangpane HEY kkeutpan wang charye HEY
(In this crazy house HEY at the end, it’s the king’s turn HEY)
땅을 흔들고 3분으론 불충분한 RACE WAIT
ttangeul heundeulkko sambuneuron bulchungbunhan race wait
(The ground is shaking and 3 minutes is not enough for this race, wait)
분위기는 과열 HUH CATCH ME ON FIRE HUH
bunwigineun gwayeol HUH Catch Me On Fire~ HUH
(The atmosphere is overheated Huh Catch Me On Fire Huh)
진짜가 나타났다 나나나나
jinjjaga natanattta nananana
(The Real has appeared nanana

Muzik sangat universal. Namun jangan biar muzik itu buat kita lalai.
Ops Tag : Syafiqah Shaari Nazirah Johar

5 comments:

See life, Make it better