Segmen : Saya Blogger Dari Negeri

FizGraphic Dot Com
Segmen : Saya Blogger Dari Negeri atau dalam bahaso inggeris aih Segment : I'm Blogger From _______.
Assalamulaikum. Ahha,eden nak cakap nogori sikit ni ha. Eden ni atau saya blogger dari Negeri Sembilan!
nogori sombilan kek no? kek jompul ha. eden mombosar kek sini nia la ha. kiro aih ni tanah tumpah darah den. Kalau dek corito aih esey ni suko la bobona ngan nogori sombilan. apo yang istimewo aih kek nogori sembilan,konpom,Kampung Lonek! Kampung Lonek ni torkonal aih. Ramai orang luar negaro datang kek sini. Bukan kek Kodah yo ado sawah padi,sini nia ha,nogori den pon ado yo. Dek tengok sawah padi yang menghijau kek Lonek ni memang mendamaikan. Apo lagi bilo Kampung Lonek ni jadi Homestay,jadi salah satu Homestay terkonal kek nogori sombilan ni. Banyak laei tompek yang boleh kito lawati kek sini. Sonang kato,macam-macam ado. Setiap nogori tu ado kolobihan aih masing-masing. Erm,kalau nak dek cerito pasal sejarah nogori sembilan,mau panjang menjelo. Kalau nak tau bona sejarah dan pembentukan nogori sombilan,ni search la google,baco ni ha ---> http://en.wikipedia.org/wiki/Negeri_Sembilan dan baco buku teks sejarah tingkatan 2,dalam buku teks sumo dio ado cerito an pasal nogori ni, Yang den ingat la,pasal daerah nogori sombilan ni ialah Jelebu,Jempol,Kuala Pilah,Tampin,Port Dickson,Rembau,Seremban,Rasah dan Teluk Kemang. Nogori sombilan ni ado 9 luak iaitu Jelebu,Inas,Johol,Rembau,Sungai Ujong,Tampin,Jempol,Ulu Muar dan Gunung Pasir. Yang den ponah poei ialah Air Panas kek Pedas,Lonek,Panatai Teluk Kemang,Port Dickson,dan Bandar Diraja Seri Menanti. Nak jelajah satu nogori bukan sonang. Apotah laei den ni bukan kayo bona,sordahana hidup den. Tapi kalau dah berjalan tu memang best la. Tu baru tompat yo. Pasal makanan aih den agak kurang tahu sobab aih den memang kuat makan tapi tak tahu apo namo makanan,main balon yo asalkan perut konyang,yang penting halal! Apo yang best kek Nogori Sombilan,noigori tercinto den ni. Mungkin best bagi den,bagi ekau macam mano best kalau ekau tak ponah datang kek sini ha. Dari nogori mano pun kito tingga,ingatlah kito ni dookat Malaysia bukan aih luar nogaro. Tak panyah naik ikut bona orang barat tu,kalau bondo yang baik tak salah di ikut. Tapi ingatla hujan emas di negeri orang,hujan batu di negeri sendiri,baik juga di negeri sendiri dan yang baik dijadikan teladan dan yang buruk dijadikan sempadan. Kalau nak tag,den ni masih baru laei dalam bolgger ni. Follower pon tado,kesian den. Herm,staright to the point. semesti aih, setiap yang baik itu datanngnyo dari Allah S.W.T manakalo yang burok datang dari kelemahan kito sendiri. Aha den nak cubo tag yo : Syafiqah Shaari Nazieyrah Johar (yeah,aku dah reti tag)


9 comments:

  1. datang dari segmen yang sama , blogger dari perak .done follow . jemput singgah dan follow blog saya ---> http://duniahatisaya.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  2. dari segmen yg sama
    dari kedah

    lobaksusue.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

    i follow

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih rania,saye dah bace entry awak dan dah follow awak

      Delete
  3. Singgah dari Kelantan ;)
    Done follow awk :)
    Jom singgah back :D

    http://aichrah.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih aichrah ,sye pon done follow awak :D

      Delete
  4. salam.. deno dari segmen yg sama! deno tak pernah ke negeri sembilan, nak pergi juga satu hari nanti.. hehe... btw, deno dari terengganu! deno folow sini :)

    www.dayangdeno.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. dari segmen yang sama . dah follow awak . harap follow blog saya kalau sudi :)

    http://www.cikfie.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete

See life, Make it better